Kombiler konforlu yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu konforlu yaşamın sürdürülebilir olması için düzenli bakımların yapılması şarttır. Bazen ihmal ettiğimiz bakımların olumsuz sonuçları konforlu yaşamımızı sekteye uğratabilir.
Kombinin Musluk Suyunu Isıtıp Petekleri Isıtmamasının Nedenleri
Kombiden Kaynaklanan Sorun:
Kombiler ısıtma sistemlerimizin merkezdir. Isınmamız ve sıcak su ihtiyacımız kombi tarafından karşılanır. Kombi içindeki cihazlardan herhangi biri çalışmazsa, sorunlar meydana gelmeye başlar.
Üç Yollu Vananın Arızalanması
Her kombide üç yollu vana bulunmaz. Çift eşanjörlü kombilerde bulunan üç yollu vanalar; sıcak su ihtiyacı olduğunda, peteklere giden suyu kesip musluklara yönlendiren bir parçadır. Arızalanması durumunda, ya musluk suyu ısınmaz ya da musluk suyu ısınırken peteklerinde aşırı ısınmasına sebep olur.
Sirkülasyon Pompasının Arızalanması
Sirkülasyon pompası peteklere suyu pompalamakla görevli olan parçadır. Bu parçanın arızalanması durumunda peteklerde ısınma sorunu meydana gelir. Kombi musluk suyunu ısıtıyor petekleri ısıtmıyorsa, sirkülasyon pompası kontrol edilmeli.
Yukarda meydana gelen iki sorunda da kombi servisi çağrılmalıdır. Servis personeli incelemeleri yaptıktan sonra sizlere konu hakkında bilgi verirler.
Peteklerde Hava Olmasından Kaynaklanan Sorun:
Kombi musluk suyunu ısıtıyor petekleri ısıtmıyorsa, peteklerde hava olabilir. Peteklerde bulunan havadan dolayı petek içinde su dolaşımı engellenir ve petekler ısınmaz. Sıcak su akıyor petekler ısınmıyorsa ilk yapmanız gereken peteklerin havasını kontrol etmek olmalıdır.
Peteklerin havasını almak için pürjör anahtarına ihtiyacınız vardır. Elinizde pürjör anahtarı yoksa düz tornavida ile de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Elinize ufak bir kap alarak, peteklerdeki pürjör vanasının altına tutunuz. Pürjör anahtarı veya düz tornavida ile pürjör vanasını gevşetiniz. Yarım tur veya çeyrek tur gevşetmeniz yeterli olacaktır. Su akıncaya kadar vanayı açık tutunuz. Su geldikten sonra pürjör vanasını sıkıca kapatınız.
Sırayla bu işlemi bütün peteklere uygulamanız durumunda, bütün peteklerin havasını almış olursunuz.
Kombi Basıncından Kaynaklanan Sorun:
Kombinin görevini düzgün yapması için, kalorifer tesisatı içinde dolaşan suyun basıncının ortalama 1,5 – 2 bar basınçta olması gerekir. Bu değerde olması hem kombi pompasını yormaz hem de enerji tasarrufu sağlar.
Kombi basıncı, kalorifer tesisatında bulunan su kaçağından dolayı sık sık düşebilir. Kombi basıncı belli bir seviyenin altına düşerse, kombi çalışmayı durdurur. Kombi sıcak su vermeye devam eder ancak petekleri ısıtmaz. Sıcak su akıyor petekler ısınmıyorsa, kombinin basıncını kontrol ediniz. Bu sayede sorunun kombi basıncından dolayı olup olmadığını anlarsınız.
Peki, kombi basıncı neden düşer:
Kombi basıncı 2-3 ayda bir yarım bar kadar düşmesi olağan bir durumdur. Bunun nedeni kombi içindeki suyun buharlaşmasıdır. Bu gibi durumlarda, kombi altında bulunan su takviye vanasını açarak kombiye su takviyesi yapıp sorunu kısa sürede çözmüş olursunuz.
Eğer kombi basıncı sık sık düşüyorsa, kalorifer tesisatınızda su kaçağı olabilir. Kalorifer tesisatındaki su kaçakları, şebeke borularında meydana gelen su kaçaklarına benzemez. Şebeke suyunun basıncı yüksek olduğu için, şebeke borularında meydana gelen su kaçağı erken fark edilebilir. Ancak aynı durum kalorifer boruları için geçerli değildir. Kombide bulunan suyun basıncı düşük olduğu için, meydana gelen su kaçağı uzun süre fark edilmeyebilir.
Firmamız, kalorifer borularında meydana gelen su kaçaklarını tespit etmek için termal kamera kullanmaktadır. Termal kamera sayesinde, su kaçağı kesin olarak tespit edilmekle kalmaz aynı zamanda evinizde tadilat çalışmasına da gerek kalmaz.
Termal kamera ile şap altından geçen kalorifer boruları kontrol edilir. Su kaçağının olduğu yer tespit edildikten sonra lokal tadilat yapılarak kısa sürede sorun çözülür.
Çoğu durumlarda termal kameraya gerek bile kalmaz. Firmamız tarafından kullanılan çatlak onarıcı kimyasal ile kalorifer borularındaki çatlaklar tamir edilir.
Firmamızın kullandığı çatlak onarıcı kimyasal, kalorifer tesisatındaki suya ilave edilir. Kombi 1-2 saat çalıştıktan sonra tüm sisteme dağılmış olur. Özel kimyasal, kalorifer tesisatınızda bulunan bütün çatlakları onarma özelliğine sahiptir. Ancak kalorifer borularında meydana gelen çatlak büyük boyuttaysa, çatlak onarıcı kimyasal etkili olmaz bu yüzden firmamız termal kamera kullanılarak sorunu çözüme kavuşturur.
Kalorifer Borularındaki Tıkanıklıktan Kaynaklanan Sorun:
Kalorifer tesisatı içinde bulunan su zamanla kireçlenir ve borunun iç tarafında katman meydana getirerek borunun içini daraltır. Boru içindeki katman uzun süre temizlenmese zamanla boruyu tıkar. Aynı su, petek işlerinde de aşınmalara sebep olur ve tortu meydana getirir. Meydana gelen tortular zamanla kalorifer borularını ve petekleri tıkar. Kombi musluk suyunu ısıtıyor petekleri ısıtmıyor sanırız ancak borulardaki tıkanıklıklardan dolayı petekler ısınmaz.
Bu durumda mutlaka petek temizliği yaptırılması gerekir. Petek temizliğini kurumsal firmalara yaptırmanız hem bütçenize katkı sağlar hem de işlemin sağlıklı yapılmasını sağlar.
Kurumsal firmamız, profesyonel olarak uzun yıllardır petek temizliği yapmaktadır. Petek temizliğini büyük bir hassasiyetle yaparak, müşterilerinin memnuniyetini amaçlamaktadır. Petek temizliğinde petekleriniz alüminyum petek değilse, petekleri yerinden sökmeden, evinizi inşaat alanına çevirmeden sadece banyonuzu kullanarak bütün peteklerinizi temizlemekteyiz.
Evinizin kalorifer sistemi kolektör sistemi ise, banyonuzu kullanmaya gerek kalmadan sadece kolektörün olduğu kısımda çalışma yapmaktayız.
Petek Temizliğinin Faydaları
- İki yılda bir yapılması gereken petek temizliğinin en etkili faydası şüphesiz enerji tasarrufudur. Petek temizli sayesinde daha az gaz tüketilerek daha fazla ısı elde edilir.
- Peteklerin ve boruların içi temizlendiği için, suyun dolaşımı daha rahat olmaktadır. Bu sayede kombide bulunan sirkülasyon pompası daha az yıpranarak ömrü uzamış olur.
- Firmamız tarafından yapılan petek temizliği işleminden sonra mutlaka petek koruyucu kimyasal kullanılmaktadır. Petek koruyucu kimyasal sayesinde, kalorifer tesisatınızda bulunan bütün çatlaklar onarılmış olur.
- Koruyucu kimyasalın bir diğer faydası ise, kombi eşanjörünü kireçten arındırarak bakımını yapmasıdır.
- Koruyucu kimyasal petek içindeki aşınmaları azalttığı için, peteklerin ömrünü uzatmaktadır.
- Petek temizliğinin 2 yılda bir düzenli olarak yapılması olası tesisat sorunlarını minimum düzeye indirmektedir.
Firmamız 2 yılda bir düzenli petek temizliği yaptırmanızı önermektedir. Bu sayede hem konforlu yaşamınızı sekteye uğratmamış olursunuz hem de ekonominize katkı sağlamış olursunuz.
Firmamız 30 servis aracı ile İSO 9001 Belgesine sahip Türkiye’nin en büyük su kaçağı tespiti, tıkanıklık açma ve petek temizliği firmasıdır. Sizlere bir telefon kadar yakın olan firmamız, servis kaydı oluşturduğunuz andan itibaren en geç 2 saat içinde adresinize gelerek çalışmalara başlamaktadır. Üstelik İstanbul’un tüm ilçelerine hizmet vermemize rağmen fiyat farkı almıyoruz.
Yorumlar (1)