Klozet tıkanıklığı, tuvalet tıkanıklığı veya lavabo tıkanıklığı meydana geldiğinde, tıkanıklığı açmak için birçok yöntem bulunmaktadır. Ancak bu yöntemlerin, çoğu defa işe yaramadığını görürüz. Bazen profesyonel bir firma çağırırız ve tıkanıklık firma tarafından açılmaktadır. Ancak kısa süre sonra açtırdığımız tıkanıklık, tekrar meydana gelir.
Lavabo, tuvalet veya klozet tıkanıklığının tekrar tekrar meydana gelmesindeki en büyük etken yağ tabakasıdır. Bilinçsizce lavaboya döktüğümüz atık yağlar veya tabakları durularken tabak dibindeki yağ, zamanla pimaş borusunun içinde birikir. Yağın erimesi için pimaş borusuna dökülen sıcak su, belli bir mesafeye kadar etkili olur.
Pimaş yıkama işlemi, pimaş borusunun içinde biriken yağ tabakası ve kireç tabakasını söker atar. Pimaş yıkama makinesinde bulunan hortum, pimaş girişinden içeri sokulur. Hortumun ucunda bulunan özel bir başlık sayesinde 200 bar basınca kadar tazyikli su, pimaş borusunun çeperine püskürtülür. Böylece pimaş borusunun çapını daraltan yağ ve kireç tabakası tamamen temizlenir.
Pimaş Yıkama İşlemi Yapmazsam Ne Olur?
Pimaş yıkama işlemi yapılmazsa pimaş borusu yağ ve kireç tabakasından dolayı çok sık tıkanmaya başlar. Yağ ve kireç tabakası, pimaş borusunun çapını daraltır. Borunun iç çapı daraldığı için, pimaş borusundaki pislikler daha dar bir alandan geçmek zorunda kalır. Bu dar alandan geçemeyecek kadar büyük cisimler olduğunda tıkanıklık meydana gelir. Tıkanıklık açma işlemini profesyonel firmalara yaptırıyorsanız eğer, gelen ekipler kamera ile kontrol ettikleri zaman pimaş yıkama işleminin yapılması gerektiğini söylerler.
Pimaş Yıkama İşleminin Gerekli Olduğunu Nasıl Anlarım?
Pimaş borusunda yağ veya kireç tabakası meydana geldiğinde bazı belirtiler kendini gösterir. Bu belirtilerden en çok görüneni, aynı borunun sık sık tıkanmasıdır. Ancak yine de bu durum kesin olarak yağ veya kireç tabakasının oluştuğu anlamına gelmez. Pimaş borusunun eğimi yetersiz olduğu durumlarda da sık sık tıkanıklık meydana gelir. Pimaş borusunda yağ ve kireç tabakasının oluştuğu kameralı görüntüleme cihazı ile kesin olarak tespit edilir. Türkiye’de sadece birkaç firmada bulunan kameralı görüntüleme cihazını firmamız sık sık kullanmaktadır. Ekiplerimiz tıkanıklığa müdahale ettikten sonra, kameralı görüntüleme cihazı ile gerekli kontrolleri yapmaktadırlar. Yağ veya kireç tabakası oluşmuşsa, pimaş yıkama işleminin gerekli olduğunu bildirirler.
Lavabo Açıcı İle Pimaş Borusu Temizlenir Mi?
Özellikle ev hanımlarının en çok başvurduğu bir yol olan lavabo açıcılar, sanıldığı gibi sağlıklı ve etkili bir yöntem değildir. Lavabo açıcıların içinde bulunan ana madde kostiktir. Kostik su ile çok çabuk reaksiyona girer ve 50 °C dereceye çok çabuk çıkar. Bu sıcaklığı 15 dk süre ile korumaktadır. Yağ tabakasının meydana geldiği gider borusunda lavabo açıcı kullanmayı düşünüyorsanız, bunun etkisi geçici olacaktır. Çünkü gider borusuna döktüğünüz lavabo açıcı kısa mesafede etkili olabilir. Borunun daha derinlerindeki yağ tabakasına çözüm olmaz. 15 dk boyunca 50 °C derece sıcaklıkta olduğunu söylemiştik. 15 dk boyunca boru içinde kat ettiği mesafedeki yağı temizleyebilir. Ayrıca lavabo açıcılar borunun tamamını temizleyemez. Sadece borunun tabanında ilerler ve pimaş borusunun diğer kısımlarındaki yağlara etki etmez.
Pimaş Yıkama İşlemi Kesin Sonuç Verir Mi?
Pimaş yıkama işlemi %100 sonuç verir. Boru içindeki kronik tıkanıklık sorunlarının tamamına çözüm olmaktadır. Yıkama işlemi yaptırdıktan sonra etkisini hemen fark edersiniz. Pimaş yıkama makinesinin ucundaki özel aparat sayesinde, boru içindeki kum taş gibi inşaat kalıntıları bile temizlenir. Tıkanıklık açma makinesi bez, kıl, pet, kâğıt ve naylon gibi cisimleri çıkarabilir ancak kum, taş, yağ tabakası ve kireç tabakasını temizleyemez. Oysa pimaş yıkama makinesi 200 bar basınca kadar püskürttüğü tazyikli su ile boru içinde hiçbir yabancı cisim bırakmaz. Pimaş borusunun içi, ilk günkü gibi tertemiz olur.
Pimaş Yıkama İşlemi Nasıl Yapılır?
Tıkanıklık açmak için gelen ekipler, öncelikle tıkanıklığa müdahale ederler. Robot makine ile tıkanıklık açıldıktan sonra, sadece birkaç firmada bulunan kameralı görüntüleme cihazı ile pimaş borusunun içi görüntülenir. Zaten kameralı görüntüleme cihazı kullanmayan firmalar, pimaş yıkama işleminin gerekli olup olmadığını kesinlikle anlayamazlar. Sadece geçici olarak tıkanıklığı açıp giderler. Kameralı görüntüleme cihazı ile yapılan kontrollerde, yıkama işlemi gerekliyse, pimaş yıkama makinesi ile boru içi tamamen yıkanır.
Firmamız Pimaş Yıkama İşlemini Nasıl Yapmaktadır?
Pimaş yıkama firması olarak ekiplerimiz; robot cihaz ile tıkanıklığı açtıktan sonra kameralı görüntüleme cihazı ile pimaş borusunun içini görüntülerler. Pimaş borusunun içini kontrol etmek için, kameralı görüntüleme cihazı olmazsa olmazlardan biridir. Kontrol sonucunda, boru içinde yağ veya kireç tabakası oluşmuşsa veya robot cihaz ile temizlenmeyen atıklar varsa tespit edilir. Atığın türüne göre pimaş yıkama makinesinin ucuna uygun başlık takılır. Pimaş yıkama makinesinin hortumu pimaş borusuna gönderilir ve makine çalıştırılır. Hortumun ucundaki döner başlık, tazyikli suyu pimaş borusunun çeperine püskürtür. Döner başlık olduğu için boru içindeki her noktaya tazyikli su temas eder ve temizler. Borunun içi, rögar kuyusuna kadar yıkanır. Bu işlem; boru içindeki atığın yoğunluğuna ve borunun uzunluğuna göre birkaç saat sürebilir. Pimaş yıkama işlemi bittikten sonra, kameralı görüntüleme cihazı ile boru içi tekrar kontrol edilir. Boru içinde temizlenmeye noktalar kalmışsa, işlem tekrar edilir. Borunun içi tamamen temizlendikten sonra işleme son verilir.
Pimaş yıkama işlemi, en çok yemekhanelerde yapılmaktadır. Çünkü atık yağlar ve yemek atıkları pimaş giderlerine daha sık dökülür. Bu nedenle yağ tabakası çok sık oluşur.
Pimaş yıkama işlemi 5 yılda bir yapılması gerekir. Böylece pimaş borusu daha az sorun çıkarır. Her yıkama işleminden sonra pimaş boruları ilk günkü gibi tertemiz olur. Yıllardır pimaş yıkama işlemi yaptırmamışsanız, firmamızı arayarak pimaş yıkama işlemi talep edebilirsiniz.
Yorumlar (10)