Peteklerin havasını almak için bir tesisat ustası çağırmanıza gerek yoktur. Çok basit ama dikkat isteyen bir iştir. Tabi her ısıtma sisteminin havasını almak farklıdır. Örneğin yerden ısıtma sistemlerinde petek olmadığı için sistemin havasını almak farklıdır. Peki, peteklerin havası nasıl alınır?
Panel Petek Havası Nasıl Alınır?
Panel petekler, bugün en çok kullanılan petek çeşitlerinden biridir. Hem az yer kaplaması hem dayanıklı olması, verimli olması ve ekonomik olması gibi avantajlarından dolayı çok tercih edilmektedir. Her petek modelinde hava yaparken, havasının alınması için pürjör vanası bulunur. Panel peteklerde de pürjör vanası bulunur. Pürjör vanasını açmak için pürjör anahtarı veya düz tornavida olması gerekir.
Pürjör anahtarı ile veya düz tornavida ile pürjör vanası saat yönünün tersine çeyrek tur kadar açılır. Dikkat isteyen kısım burasıdır. Kesinlikle pürjör vanasını tamamen açmayın. Çeyrek tur havanın çıkması için yeterlidir. Gerekirse yarım tur da açılabilir. Ayrıca pürjör vanasının altına bir kap tutarsanız çıkan su ortalığı kirletmez. Hava alma işlemi, peteğin içindeki bütün havanın çıkmasını sağlamaktır. Petek içinde hava varsa, siz pürjör vanasını gevşettiğiniz an hava çıkmaya başlayacaktır. Petek içindeki hava bittikten sonra pürjör vanasından su akar. Su aktığında pürjör vanasını kapatabilirsiniz. Bu işlemi yaparak kalorifer peteği havası alma işlemini gerçekleştirmiş olursunuz. İçinde hava olduğunu düşündüğünüz bütün peteklere bu işlemi tek tek uygulamanız gerekir.
Döküm Peteklerin Havası Nasıl Alınır?
Döküm peteklerin kalorifer havası nasıl alınır? Sorusunun cevabı ise; panel peteklerde olduğu gibi bazı döküm peteklerde pürjör vanası bulunur. Ancak eski tarz petek oldukları için bu pürjör vanaları görünmeyebilir. Aşırı boya yüzünden pürjör vanaları kaybolmuş olabilir. Bazen boya yüzünden pürjör vanası dönmez veya deliği tıkalı olduğu için hava çıkmaz ya da oksitlenme, pas gibi nedenlerden dolayı vana gevşemez. Bu durumda özel pürjör tapaları satılmaktadır. Bu tapalardan satın alarak, eski tapayı söküp aldığınız tapayı takmalısınız. Daha sonra radyatörün üst vanasını kapatarak peteğin havasını alabilirsiniz. Eğer satılan tapalardan bulamazsanız, bu durumda üst vanadan peteğin havasını almalısınız. Üst vananın rekorunu gevşeterek hava alabilirsiniz. Böylece döküm peteklerde hava alma işlemi gerçekleştirilir.
Unutulmaması gereken bir nokta da; hava alma işleminde üst vana kapatılır, alt vana açık bırakılır.
Alüminyum Kalorifer Peteği Havası Nasıl Alınır?
Alurad Peteklerde hava alma işlemi panel radyatörlerin havasının alınması gibidir. Ancak alurad petekler hassas olduğu için biraz daha özen gösterilerek bu işlemin yapılması gerekir. Ayrıca alurad peteklerin havası alınırken, kombinin açık olması gerekir.
Peteklerin Havası Kombi Çalışırken Mi Alınır?
Kombi kitapçığında peteklerin havası alınırken kombinin kapalı olması önerilir. Ancak kombi açıkken de hava alma işlemi gerçekleştirilebilir. Kombi açıkken peteğin havası alınırsa bir kişinin de kombinin başında beklemesi gerekir.
Petek havası alınırken, kombi başında bekleyen kişi basınç düştükçe su takviye etmelidir. Aynı oranda bu iş yapılmalıdır aksi durumda kombi arıza kodu verir ve çalışmayı durdurur. Eğer kombi arıza kodu verirse, bütün peteklerin havasını alıp su takviyesi yaptıktan sonra kombiyi tekrar çalıştırırsanız sorun kalmaz.
Petekler Neden Hava Yapar?
Peteklerin hava yapmasının en çok görünen nedeni, tesisat ilk yapıldığında boru içinde kalan havadır. Boruların içinde kalan hava, kombi çalışmaya başladığında peteklerde birikmeye başlar. Zamanla peteklerde biriken hava peteklerin ısınmasını engeller.
İkinci bir neden ise; tesisat sisteminizde su değişimi yaptığınız zaman, boruların içine hava girmesinden kaynaklanır.
Peteğin Hava Yaptığını Nasıl Anlarım?
Peteklerin hava yaptığını anlamanın en pratik yöntemi, peteğin üstüne elinizle dokunmaktır. Peteklerin üstü soğuk altı sıcaksa ve ya sol üst tarafı soğuk sağ üst tarafı sıcaksa ya da tam tersi ise petekte hava vardır.
Peteğin hava yapması bazen önemsenmez, ancak unutulmamalıdır ki; petek hava yapınca kombi gereksiz yere enerji harcar ve petekler sağlıklı ısınmaz. Bu durumda, sizin cebinize ekstra maliyet anlamına gelir.
Yerden Isıtma Sisteminin Havası Nasıl Alınır?
Yerden ısıtma sistemlerinde petek bulunmaz. Zeminden geçen borular sayesinde ısı elde edilir. Zeminden geçen borular, kolektör adı verilen ortak noktada toplanırlar. Yerden ısıtma sistemi hava yaptığı zaman hava kolektörde birikir. Kolektörde biriken hava, aynı peteklerde olduğu gibi pürjör vanasından alınabilir.
Yorumlar (26)