Kameralı kanal açma; kanal içinde meydana gelen bir tıkanıklığın açılması için kameralı görüntüleme cihazı kullanılmasıdır. Protesisat, kanal açma işlemlerinde kameralı görüntüleme cihazı kullanmaktadır. Kameralı kanal açma işlemi sayesinde, kanal tıkanıklığının nedeni kesin olarak tespit edilir. Tespit işleminden sonra tıkanıklığın açılması için gerekli olan işlemler yapılmaktadır.
Kanal Tıkanıklığının Nedenleri
- Kanal tıkanıklıkları mutfak lavabolarında, yemek artıkları sonucunda boruda biriken yağlar olabilir.
- Yine mutfak lavabosunda yıkanan tabaklarda bulunan yemek artıklarının kanal içinde birikmesi olabilir. Yemek artıkları aynı zamanda ilerleyen dönemde lavabodan kötü koku gelmesine neden olur.
- Tuvaletlere atılan, erimeyen yabancı cisimler olabilir.
- Yağmur oluklarına rüzgâr nedeni ile yaprak ve benzeri cisimlerin girmesi tıkanıklığa neden olur.
- Bazı nedenlerden dolayı logar borularının çökmesi, logar tıkanıklıklarına neden olur.
- Drenaj borularının tıkanıklığının nedenlerinden biri içine toprak veya taş girmesidir.
Yukardaki olaylardan birinin gerçekleşmesi bile, yaşam kalitenizi olumsuz etkiler. Bu sorunlarla karşılaşıldığında sadece tıkanıklığın açılması yeterli değildir. Çünkü tekrar tekrar aynı sorunun yaşanmaması için, soruna sebep olan olayın tespit edilmesi şarttır. Tespit işlemi içinde kameralı kanal görüntüleme cihazı gerekmektedir.
Kameralı Kanal Açma Nasıl Olur?
- Tıkanıklığın meydana geldiği kanal içine kanal görüntüleme kamerası ile bakılır.
- Kameralı kanal görüntüleme cihazının kamerasında bulunan led aydınlatma ile karanlık olan kanalın içi çok rahat bir şekilde görünür.
- Tıkanıklığın neden olduğu cisim tespit edildikten sonra kanal açma makinesinin ucuna en uygun aparat takılır.
- Tıkanıklığın sebep olduğu maddeye göre farklı aparatlar kullanılır.
- Kanal açma makinesine takılan aparat sayesinde tıkanıklık açılır.
- Tıkanıklık açıldıktan sonra kameralı kanal görüntüleme cihazı ile kanalın içi tekrar kontrol edilir.
- Tekrar kontrol edilmesinin nedeni, tıkanıklığın tamamen açılıp açılmadığını kontrol etmek içindir.
Kameralı Kanal Açma Yönteminde Tadilat Olur Mu?
Kanal açma yönteminde, kanalın giriş kısmından kanala müdahale edilir. Bu şekilde bir müdahale olduğu için hiçbir tadilat gerektirmez. Tıkanıklığın türüne göre çok kısa sürede sorunun çözülmesi de söz konusu olabilir.
Kameralı Kanal Açma Yöntemi İle Rögar Tıkanıklığı Açılır Mı?
Bina içindeki boruların çapları, rögar borularına göre daha ufaktır. Bu nedenle bina içlerinde kullanılan kameralı boru görüntüleme cihazı, rögar görüntülemede kullanılmaz. Rögar görüntülemek için daha büyük makinalar kullanılır. Ayrıca rögarın uzunluğu, bina içindeki boruların uzunluğundan daha fazla olduğu için, kablosu daha uzun olan kameralı cihazlar gereklidir.
Kameralı Kanal Açma Yöntemi Kesin Çözüm Mü?
Birçok tıkanıklık için kesin çözümdür. Ancak bazı istisnai durumlar söz konusudur. Bunlar;
- Lavabo kanalında yağlanmadan dolayı meydana gelen tıkanıklık oluşmuşsa, tekrar tıkanıklık oluşması mümkündür. Bunun için kanal yıkama makinesi ile müdahale edilmesi gerekir.
- Bina yeni yapılırken kanal içine kaçan harç, taş, beton parçası gibi inşaat atıklarının neden olduğu durumlarda tıkanıklığın açılması için o bölge kırılarak dışardan müdahale edilmesi gerekir. Harç, beton parçası gibi maddelerin içinde olduğu boru parçasının değiştirilmesi gerekir.
- Kanal içinde bir çökme meydana gelmişse, yine çökmenin olduğu bölge kırılarak dışardan müdahale edilmesi gerekir. Çökmenin meydana geldiği boru sökülerek sağlam borunun takılması gerekir.
Kanal Yıkama Nasıl Olur?
Kanal yıkama işlemi, kanalın içi yağlanmışsa temizlenmesi için uygulanan bir yöntemdir. Kanal yıkma makinesi kanalın girişinden içeri gönderilir. Basınçlı su, kanal duvarlarına yapışmış olan yağları sökerek temizlenmesini sağlar. Kanalın yağlanmaması için, atık yağların lavaboya dökülmemesi gerekir. Aksi durumda tekrar yağlanarak tıkanıklığa neden olur.
Termal Görüntüleme Kamerası Ne İşe Yarar?
Termal görüntüleme kamerası, kanal görüntüleme kamerasından çok daha farklıdır. Kameralı kanal görüntüleme cihazı gibi kanal içine gönderilerek görüntü sağlanmaz. Termal kamera, sıcak su kaçaklarında veya ısıtma sistemi kaçaklarında kullanılır. Termal kamera, sıcak suyu görünür hale getirerek kaçağın olduğu yeri tespit etmede kullanılır. Boruların geçtiği yüzeylere tutularak, şapın altından veya duvarın içinden geçen borular termal görüntü sayesinde görünür.
Yorumlar (5)