Demir boru tesisatında su sızıntısı tespitini yapan Protesisat, akustik dinleme cihazı ile noktasal olarak kaçağın olduğu yeri belirlemektedir. Bu sayede, uzun süren tespit çalışmalarına gerek kalmamaktadır.
Demir Boru Tesisatının Zararları
Demir su boruları eski yapılarda bulunan tesisat borularıdır. Günümüzde kullanılması yasaklanmıştır. Çünkü demir borular, plastik borulara göre olumsuz yanları daha fazladır.
- Demir boruların maliyeti yüksektir. Demir boru diğer adıyla galvaniz borular plastik borulara göre daha pahalıdır. Günümüzde üretimi yapılmamaktadır.
- Demir boruların işçiliği daha fazladır. Pratik olmayan galvaniz boruların monte edilmesi uğraştırıcıydı. Borunun kesilmesi ve birleştirilmesi zaman almaktaydı.
- Demir boruların nakliyesi zordur. Plastik borulara kıyasla daha ağır olduğu için nakliye yapılırken ciddi zorluklar yaşanmaktaydı.
- Demir boruların ömrü kısadır. Demir su borusu ömrü ortalama 25-30 yıllıktır. Sürekli suya maruz kaldığı için aşınma meydana gelir ve boru incelmeye başlar.
- Sağlığa zararlı olan galvaniz borular, içme sularında kullanılması tehlikeliydi. Çeşme ilk açıldığında suyun rengi farklı akardı. Bunun sebebi ise; borunun içinde bekleyen su borunun paslanmasına sebep olurdu. Çeşme açıldığında paslı su akardı. Çeşmedeki suyun içilebilmesi için suyun bir süre akması gerekirdi.
- Demir borular pratik değildir. Bugün kullanılan plastik borularda bir sorun olması durumunda, sorunlu kısım kesilip ek yapılabilir. Bu durum demir borular için mümkün değildir. Demir borularda sorun çıkması durumunda, sorunu çözmek için borunun iki ucunun ek olan kısmından sökülmesi gerekir.
Demir borular sadece eski yapılarda bulunmaktadır. Birçok eski yapılar da yavaş yavaş tesisat sistemlerini değiştirerek plastik boru tercih etmektedirler.
Demir Boru Tesisatında Su Sızıntısı
Demir borular, ömrünü tamamlamaya yakın zamanlarda sorunlar çıkarmaya başlar. Bu sorunlar borunun bir kısmında görülür veya borunun tamamında görülebilir. Demir boru tesisatında su sızıntısı da borunun çürümeye başladığı zamanlarda görülür. Normalde borular yeni olduğunda suyun basıncına dayanıklı olur. Ancak çürüme söz konusu olduğunda basıncın etkisi ile demir boru tesisatında su sızıntısı meydana gelir.
Demir su borusu çatlak tamirine değinmeden önce, demir boru tesisatında su sızıntısı tespiti nasıl olur onu inceleyelim.
Demir Boru Tesisatında Su Sızıntısı Tespiti
Demir boru tesisatında su sızıntısı tespiti plastik borulardaki su sızıntısı tespitine göre daha kolay olmaktadır. Protesisat, su kaçağı tespitini akustik dinleme cihazı ile yapmaktadır. Akustik dinleme cihazı sayesinde noktasal tespit yapılabilmektedir.
Akustik dinleme cihazının çalışma mantığı, su kaçağının sesini dinleyerek yerini tespit etmektir. Bunun için cihazda mikrofon görevi gören prop aparatı ve bu aparatın sesi ilettiği kulaklık bulunur. Akustik dinleme cihazı ile demir boru tesisatındaki su sızıntısı tespiti yapılmadan önce galvaniz borunun basıncı test edilir.
Galvaniz borunun basıncını test etmek için barometre kullanılır. Barometre, demir borulara basınç uygular ve gösterge panelinden bu basınç kontrol edilir. Gösterge panelinden basıncın düştüğü tespit edilirse, su kaçağını noktasal olarak tespit edebilmek için akustik dinleme cihazı kullanımına geçilir.
Akustik dinleme cihazının aparatı olan prop, su kaçağı olan bölgeye tutulur ve o bölge dinlenmeye başlanır. Prop sesin şiddetini arttırarak kulaklığa aktarır. Bu sayede su kaçağının olduğu nokta tespit edilir. Bazen su kaçağının sesi çok az gelir. Bunun sebebi ise borudaki suyun basıncının az olmasıdır. Bu durumda, tesisatın basıncı arttırılır. Basınç arttığı için su kaçağının sesi de artar ve duyulması kolaylaşır.
Demir Su Borusu Çatlak Tamiri
Demir boru tesisatında su kaçağı tespit edildikten sonra demir su borusu çatlak tamirine geçilir. Galvaniz boru tamiri, plastik boruların tamirine göre daha zordur. Çünkü demir boruda su sızıntısı olan yere ek yapılamaz. Oysa plastik borularda böyle bir sorun meydana geldiğinde, plastik boru makası ile sorunlu olan kısım kesilir ve ek yapılır.
Su borusu tamiri için su sızdırmaz bant kullanan tesisatçılar bulunmaktadır. Ancak demir su borusu çatlak tamirinde kullanılan su sızdırmaz bant, belli bir basınca kadar suyu sızdırmaz. Basıncın yükseldiği gece saatlerinde suyu sızdırma riski bulunur. Bunun için daha kalıcı çözümler bulunmaktadır.
Protesisat, galvaniz boru tamirini tesisat ustası ekipleri ile yapmaktadır. Kalıcı ve sağlıklı bir tamir için zarar görmüş galvaniz borunun tamamının değiştirilmesi gerekir. Ek yerlerinden sökülen demir boru, plastik boru ile değiştirilir.
Sık sorulan sorulardan biri de; Demir su borusu deliği nasıl kapatılır?
Demir su borusu deliğini kapatmak için su sızdırmaz bant kullanılabilir. Ancak bu su sızdırmaz bant geçici bir çözüm olacaktır. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi basınç yükseldiğinde su sızdırmaz bant dayanamayabilir ve su kaçağına sebep olabilir. Demir su borusu çatlak tamiri için kesin çözüm yolu; deliğin olduğu borunun tamamının değişmesi olacaktır. Çünkü demir boru çürümeye başlamıştır ve ilerleyen zamanlarda başka noktalardan delinecektir. Tekrar tekrar sorun yaşamamak için soruna kökten çözüm üretmek en sağlıklı sonuç borunun değiştirilmesi olacaktır.