Basınçlı su ile pimaş yıkama, kurumsal firmalar tarafından verilen bir hizmettir. Protesisat, kanal yıkama makinesi ile tamamen profesyonel yöntemlerle basınçlı su ile pimaş yıkama hizmeti vermektedir.
- Neden pimaş yıkama yapılmalıdır?
- Basınçlı su ile pimaş yıkama nasıl yapılır?
- Kanal yıkamanın faydaları
Neden Kanal Yıkama Yapılmalıdır?
Pimaş boruları bir diğer adıyla atık su boruları, evimizden veya iş yerimizden kullanılan suyu veya atıkları kanalizasyon sistemine taşınmasını sağlayan tesisat borularıdır. Evdeki veya iş yerindeki diğer tesisat borularına göre atık su boruları daha geniştir. Geniş olmasından dolayı tıkanıklık sorununun daha sık yaşanmasına da sebep olmaktadır.
Birçoğumuz tıkanıklık olayını hep aynı düşünürüz. Borunun içine giren ve borunun önünü tıkayan bir cismin suyun geçişini engellemesi şeklinde düşünürüz. Ancak farklı tıkanıklık türleri bulunmaktadır. En basit olanı diye düşüneceğimiz tıkanıklık türü borunun içine yabancı bir cismin girmesi ve suyun geçişini engellemesidir.
Oysa tıkanıklık türleri arasında, gider borusunun yetersiz eğimi de bulunmaktadır. Gider borusu yetersiz bir eğime sahip olursa, borunun içinde belli bir yöne akması gereken su akmaz. Borunun içindeki su rahat akmadığı için de, akarken taşıması gereken atıkları da taşımaz ve borunun içinde birikir. Bu tür tıkanıklık olaylarında, robot cihaz ile müdahale edilmesi yetersiz kalmaktadır. Çünkü robot cihazla yapılan müdahalede tıkanıklık açılmasına rağmen kısa süre sonra tekrar meydana gelir. Bu tür gider tıkanıklığı yaşandığında, pimaş borusunun sökülüp yeniden uygun eğim verilerek döşenmesi gerekir.
Bir diğer tıkanıklık türü ise, pimaş borusunun yağlanmasıdır. Ya da farklı atıkların boruya yapışmasıdır. Boru içindeki atık yağ veya yapışkan atıklar borunun iç kısmına yapışır. Bu tür atıklar borunun iç kısmına yapıştığı için su ile birlikte akmaz. Aynı atık türleri boruya girmeye devam edince, boruya yapışan cisimlerin hacmi artar ve borunun iç kısmının daralmasına sebep olur. Gider borusunun iç çapı daraldığı için suyun akışı zor olur ve tıkanıklık yaşanır. Bu tür tıkanıklık olaylarında, robot cihaz kullanılması boruya yapışan atıkları veya atık yağı sökemez. Sadece robot cihaz ile müdahale edilmesi tıkanıklığı geçici olarak açacaktır. Daha kalıcı çözüm üretmek için boruya yapışan atığın temizlenmesi gerekir. Bu durumda, basınçlı su ile pimaş yıkama çalışması yapılır.
Basınçlı Su İle Pimaş Yıkama Nasıl Yapılır?
Basınçlı su ile pimaş yıkama çalışması yapılmadan önce pimaş borusunun içi ayrıntılı olarak incelenmelidir. Pimaş borusunun içini inceleyebilmek içinde kameralı görüntüleme cihazı kullanılmalıdır. Servis talebinde bulunduğunuzda Protesisat ekipleri bir saat içinde adresinize gelir.
- Tıkanıklık sorunu yaşadığınız için adresinize gelen ekiplerimiz kameralı görüntüleme cihazı ile tıkalı pimaş borusunun içini inceler.
- Görüntüleme cihazının kamerası, tıkalı olan pimaş borusunun içine sürülür.
- Ekrandan görüntüleri inceleyen ekibimiz, tıkanıklığa sebep olan durumu tespit eder.
- Ardından robot cihaz ile tıkanıklığa müdahale eder.
- Tıkanıklık açılmadan önce, kameralı görüntüleme cihazı ile pimaş borusunun içi net olarak görülmez. Gider tıkandığı için, içinde atık su bulunur ve kameralı görüntüleme cihazının görüntüsü net olmaz.
- Robot cihaz ile tıkanıklık açıldıktan sonra tekrar kameralı görüntüleme cihazıyla gider borusunun içi incelenir.
- İkinci inceleme sonucunda, pimaş borusuna yapışan atıklar veya atık yağ tespit edilir.
- Borunun ne kadarlık bir kısmında bu sorun var tespit edilir.
- Ekibimiz tespit çalışmasını tamamladıktan sonra sizlere rapor sunar.
- Basınçlı su ile pimaş yıkama çalışması yapılması gerektiğini aksi halde kısa süre sonra tekrar tıkanacağı gibi önemli sorunları söyler.
- Kabul etmeniz durumunda pimaş yıkama makinesi kurulumuna geçilir.
- Pimaş yıkama makinesinin belli bir uzunlukta hortumu bulunur. Bu hortumun ucunda özel bir başlık vardır. Başlık, suyu basınçlı olarak püskürtme görevi görür.
- Pimaş yıkama makinesinin su ihtiyacını karşılamak için şebeke suyu ile bağlantısı yapılır.
- Kanal yıkama makinesinin özel başlıklı hortumu pimaş borusunun içine gönderilir ve makine çalıştırılır.
- Basınçlı su ile pimaş yıkama çalışması yavaş yapılan bir çalışmadır. Bunun sebebi ise; gider borusuna yapışan atıkların tamamen temizlenmesi içindir.
- Basınçlı su ile pimaş yıkama çalışması tamamlandıktan sonra pimaş yıkama makinesi kapatılır.
- Kameralı görüntüleme cihazı ile pimaş borusunun içi tekrar incelenir. Basınçlı su ile gider yıkama çalışması yetersiz gelmişse makine tekrar çalıştırılır.
- Pimaş borusunun içi tamamen temizlenip ilk günkü gibi olana kadar yıkama işlemi devam eder.
Kanal Yıkamanın Faydaları
Kanal yıkama çalışması bazı tıkanıklık yaşanan pimaş borularında zorunlu olarak yapılması gereken bir çalışmadır.
- Kanal yıkama sayesinde, sık sık tıkanıklık yaşanan pimaş borusunda tıkanıklık sorunu giderilir.
- Kanal yıkama çalışmasının bir diğer faydası, pimaş borusunun ömrü uzar. Boruya yapışan atıklar borunun ömrünün kısalmasına sebep olabilmektedir.
- Özellikle mutfak lavabosundaki kötü kokular, pimaş borusuna yapışan atıklar yüzünden meydana gelir.
- Pimaş temizleme çalışması ile bu kötü kokulara kökten çözüm üretilmiş olur.
Pimaş temizleme çalışmasını her tesisat firması yapmamaktadır. Kanal yıkama çalışması yapılmasına gerek olup olmadığı ancak kameralı görüntüleme cihazı kullanılarak tespit edilir. Oysa birçok tıkanıklık açma firmasında kameralı görüntüleme cihazı bulunmaz. Kameralı görüntüleme cihazı olmayan firmalar, her türlü tıkanıklığa robot cihaz ile müdahale ederek açar. Oysa yukarda da belirttiğimiz gibi, pimaş borusuna yapışan atıklara robot cihaz ile müdahale edilse bile geçici olarak açılacaktır. Robot cihaz, pimaş borusunun iç çeperine yapışan atıkları sökemez.
Protesisat 2003 yılından beri kanal yıkama hizmeti vermektedir. İstanbul’un tüm ilçelerine servis gönderen firmamız, bir saat içinde adrese ulaşarak soruna müdahale eder. Ayrıca basınçlı su ile pimaş yıkama ücretleri sandığınız gibi çok yüksek değildir.