Banyonun tavanı neden küflenir? Bu sorunun çözümü için küfün kaynağının tespit edilmesi gerekir. Aksi durumda, yapılacak bütün çözüm yöntemleri geçici olacaktır ve kısa süre sonra küf sorunu tekrar ortaya çıkacaktır.
Banyonun Tavanı Küfleniyor
Banyolar, suyun en sık kullanıldığı alanlardır. Bu sebeple banyoda bulunan su buharı tavana ve duvarlara temas eder. Banyonun duvarları fayans olduğu için su buharının duvarlara bir zararı olmaz ama aynı durum tavan için geçerli değildir.
Banyolar kullanıldığında sık sık havalandırılması gerekir. Banyo havalandırılmazsa içerdeki su buharı tavanda rutubet oluşmasına sebep olur. Küf dediğimiz olay ise bakteri üremesidir. Bu tür bakteriler nemli ortamları sever. Banyolar en ideal ortamlardır.
Ayrıca, evlerin kuzey cephelerinde de küflenme sorunu meydana gelebilmektedir. Evlerin kuzey cephesi güneş görmediği için sürekli nemli kalır ve küflenme oluşması için ideal bir ortam oluşur.
Üst katta bulunan tesisat borularında su kaçağı söz konusu olduğunda da alt katta rutubet ve küf oluşmaktadır.
Banyo Tavanında Küf Oluşması
Banyo tavanı küflendiğinde, küfün neden oluştuğunu araştırmak yerine küfü nasıl yok ederiz diye düşünürüz.
Bazı ev hanımları küfle mücadele etmek için çamaşır suyu kullanmaktadırlar. Çamaşır suyunu bir beze dökerek küf silinir. Bunun yanı sıra, boş bir cam sil şişesine çamaşır suyu koyulur ve küflü olan bölgeye püskürtülür. Çamaşır suyu küfün kurumasına sebep olur. Ancak durum biraz risklidir. Çünkü çamaşır suyu boyaya zarar verir.
Banyo tavanında boya kabarması, rutubet ve küf oluşmasının bir diğer nedeni ise üst katın fayanslarından kaynaklanmasıdır. Üst katın banyo fayanslarının arasındaki derz dolguda sorun olması durumunda, fayansların arasından su sızıntısı olur. Fayansın altındaki beton, suya doyduktan sonra alt kata su sızmaya başlar. Suyun miktarı az olduğu için alt katın banyo tavanında küf oluşmasına sebep olur. Banyonun tavanında küf oluşması olmadan önce, rutubet şeklinde görülür. Su sızıntısı devam ettikçe küf oluşmaya başlar. Suyun miktarı biraz fazla olursa, tavanda boya kabarması meydana gelir.
Banyoda Küf ve Rutubet Nasıl Önlenir?
Banyo tavanındaki küfü engellemek için üst kattan gelen suyun engellenmesi gerekir. Bunun içinde banyonun fayans aralarına yeniden derz dolgu yapılması gerekir. Çok fazla bir maliyete sebep olmayan derz dolgusu ile alt katın tavanda küf oluşması engellenmiş olur.
Banyonun tavanında rutubet oluşması veya banyonun tavanında küf oluşmasının bir diğer sebebi ise su kaçağıdır. Su kaçağının olduğu tesisat borusu önemlidir. Çünkü temiz su borusunda su kaçağı olursa, alt katta rutubet oluşmaz tavandan su damlaması olur. Bunun nedeni ise, temiz su borusundaki suyun fazla olmasıdır. Su kaçağı olduğunda sürekli su akacağı için alt katın banyosunda su damlamaya başlar.
Kalorifer borularında su kaçağı meydana geldiğinde, suyun miktarı az olduğu için alt kata su sızması uzun bir zaman alacaktır. Bu tür su kaçaklarına gizli su kaçağı da denilmektedir.
Kalorifer borusundaki suyun az ve basınçsız olmasından dolayı alt katta banyonun tavanında rutubet oluşması söz konusudur. Bu durumunda sıradan bir durum olduğu sanılır. İlerleyen zamanlarda, bu rutubetten küflenme meydana gelir. Tavanda küf oluşması meydana gelir ve hızla yayılmaya başlar.
Pis su borusunda su kaçağı olduğunda da banyo tavanında küf oluşmaktadır. Pis su borularındaki su kaçaklarında rutubet oluşmasının yanı sıra, rutubetin olduğu kısımda kötü koku meydana gelir. Üst katın banyosunda lavabo veya diğer su tüketim alanları kullanılmadığında alt katın tavanında rutubet oluşması azalır. Bunun sebebi, rutubetin oluşmasına sebep olan suyun kaynağı kesildiği içindir.
Su kaçağını tespit etmek için Protesisat, özel cihazlar kullanmaktadır. Bu sayede, su kaçağı tespit edilirken kırma dökme meydana gelmez. Ekiplerimiz, kalorifer borularında su kaçağı bulmak için termal kamera kullanmaktadır. Termal kameranın kullanılabilmesi için sıcak su boruları olmak zorundadır. Borulardaki sıcak su sayesinde termal kamera kullanılması çok etkili olmaktadır. Termal kamera ile su kaçağı tespiti noktasal olarak yapılırken fayansların kırılması söz konusu değildir.
Pis su borularında bulunan su kaçaklarının tespit edilebilmesi için kameralı görüntüleme cihazı kullanan firmamız, kısa sürede sonuca ulaşmaktadır. Kameralı görüntüleme cihazıyla, pimaş borusunun içi ayrıntılı olarak incelenir. Bu inceleme sonucunda suyun neden sızdığı tespit edilir. Ayrıca borunun çatlak olan noktası da tespit edilir. Sorunlu olan boru onarıldıktan sonra alt katta banyonun tavanının küflenmesi engellenmiş olur.
Yorumlar (1)