Kalorifer sistemleri, suyu ısıtarak peteklere gönderir ve petekleri ısıtarak peteğin olduğu bölümü ısıtmış olur. Kalorifer sistemleri kapalı bir sistem olmasına rağmen, kalorifer borularında da tıkanmalar meydana gelebilmektedir. Protesisat, kalorifer borusu tıkanıklığı açma çalışmalarında profesyonel yöntemler kullanarak kesin olarak çözüm elde etmektedir.
Kalorifer Borusu Neden Tıkanır?
Kalorifer borusu, ister yerden ısıtma sistemine ait olsun ister petekli sisteme ait olsun tıkanabilmektedir. Isıtma sisteminin türüne bağlı olarak kalorifer borusu tıkanmasının sebebi de değişmektedir.
Radyatörlü sistemlerde kalorifer boruları kireç yüzünden tıkanabilmektedir. Kombiler, peteklerden gelen suyu tekrar ısıtarak peteğe gönderir. Bu ısıtma işlemi, ister istemez kireçlenme olayını meydana getirir. Kombinin ana eşanjöründe ısınan su, pompa yardımı ile peteklere gönderilirken beraberinde kireç parçalarını da taşır. Kireç parçaları özellikle dirseklerde birikir ve kalorifer borusunun tıkanmasına sebep olur.
Radyatörlü sistemlerde, kalorifer borusunun tıkanmasının bir diğer sebebi ise tortulardır. Tortular genellikle peteklerin içinde oluşur. Kombiden gelen sıcak su, peteğin içinde dolaşırken erozyona sebep olur. Erozyon ile sökülen parçacıklar peteğin alt kısmında birikir. Petek içinde soğuyan su petekten çıkarken bu parçaları da beraberinde sürükleyerek borularda tıkanmalara sebep olabilmektedir.
Radyatörlü sistemlerde, PPRC tipi boru kullanılır. Bu borular standart boylarda satılmaktadır. Borunun montajı yapılırken, köşeleri dönmek için dirsek kullanılır. Dirsek ile boruyu birbirine tutturmak için kaynak makinesi ile her iki parça ısıtılarak tutturulur. Bu kaynak işlemi dikkatli yapılmalıdır. Aksi durumda, kaynak yapıldığı sırada ısıtılmış borunun parçaları boru içinde kalabilir. Bu durum tıkanıklığa sebep olmaktadır. Bu sorun yerden ısıtma sistemlerinde meydana gelmez. Çünkü yerden ısıtma sistemlerinde kullanılan boru tek parçadır, ek yapılmaz.
Yerden ısıtma sistemlerinde ise, en sık karşılaşılan durum bakterilerden dolayı meydana gelen kalorifer borusu tıkanmasıdır. Yerden ısıtma sistemleri, radyatörlü sistemlerin aksine düşük sıcaklıklarda çalışır. 50 °C derece sıcaklıkta olan yerden ısıtma sistemlerinin suyunda, bakteri oluşumu meydana gelmektedir. Bakteriler koloni halinde borunun bir kısmında veya birkaç kısmında birikir. Çamur gibi görünen bakteri kolonisi, kalorifer borusunun tıkanmasına sebep olur.
Kalorifer Borusu Tıkandığını Nasıl Anlarım?
Kalorifer borusu tıkandığını anlamanın birçok yolu vardır.
- Radyatörlü sistemlerde, radyatörlerden birine dokunduğunuzda soğuk olduğunu fark edersiniz. Bu durum, radyatöre gelen sıcak su borusunda tıkanma olduğu anlamına gelebilir.
- Soğuk olan radyatörün, sıcak su borusunda tıkanma olabileceği gibi radyatörün içinde de tıkanma meydana gelebilir. Yukarıda da belirtiğimiz gibi, radyatörün içindeki tortular birikerek tıkanmaya sebep olabilir.
- Kombiden çıkıp peteklere dağılan sıcak su borusunda tıkanma meydana geldiğinde, tıkanmanın olduğu boru kaç peteği besliyorsa o peteklerin tamamı ısınmaz.
- Yerden ısıtma sistemlerinde ise; zeminin bir kısmı diğer kısımlara göre soğuk olur. Zeminin soğuk olması küçük bir alanda olabileceği gibi, bir odanın tamamında da olabilir.
- Evin bir odasının tamamı ısınmıyorsa, kolektör çıkışında tıkanma meydana gelmiştir.
Kalorifer borusu tıkanması meydana geldiğinde, hem verimli ısı elde edemezsiniz hem de yüksek fatura ödemek zorunda kalırsınız. Tıkanıklık olduğunu fark edilmezse, daha iyi ısınabilmek için kombinin derecesi yükseltilir. Bu sebeple yüksek fatura ödenmesine rağmen istenilen ısı elde edilemez.
Kalorifer borusu tıkanması, özel cihazlar yardımı ile kolaylıkla tespit edilebilir.
Kalorifer Borusu Tıkanıklığı Açma
Protesisat 2003 yılından beri, ısıtma sistemlerinde meydana gelen tıkanıklıkları tespit edip çözüme kavuşturan bir firmadır.
Kalorifer borusu tıkanıklığı açma çalışmalarında termal kamera kullanan firmamız, tıkanıklığın olduğu kısmı noktasal olarak tespit etmektedir. Termal kamera sayesinde, zeminin altından geçen ve görülmeyen borular görülebilmektedir.
Ekiplerimiz, ısınmayan radyatörü termal kamera ile kontrol ederler. Radyatörün içinde tıkanıklık yoksa radyatörü besleyen sıcak su borusunu incelerler. Bu sayede tıkanıklığın olduğu nokta kısa sürede tespit edilir.
Aynı durum yerden ısıtma sistemleri içinde geçerlidir. Termal kamera ile zemin taranır ve tıkanıklığın olduğu nokta tespit edilir.
Kalorifer borusu tıkanıklığı tespit edildikten sonra açma çalışmasına geçilir. Yerden ısıtma sistemlerindeki kalorifer borusu tıkanıklığı açma çalışması için yıkama işlemi yapılır. Yerden ısıtma sistemlerinde borular tek parça olduğu için, tıkanıklığın olduğu boru kesilip tıkanıklığa sebep olan tortular çıkarılamaz.
Yerden ısıtma sistemindeki tıkalı kalorifer borusu açma çalışmasında, kolektörün olduğu kısma petek yıkama makinesi bağlanır. Kolektörün sıcak su kısmına petek yıkama makinesi bağlanır. Soğuk su kısmı en yakın gider borusuna aktarılır. Petek yıkama makinesi çalıştırılır. Petek yıkama makinesinin uyguladığı basınç sayesinde, kalorifer borusu içindeki bütün yabancı cisimler temizlenir. Yıkama işlemi bittikten sonra, termal kamera ile kalorifer borusu tekrar kontrol edilir. Tıkanıklığın tamamen açılıp açılmadığı kontrol edildikten sonra, ihtiyaca göre yıkama işlemi tekrar yapılabilir.
Radyatörlü sistemlerde de petek yıkama çalışması yapılarak kalorifer borusu tıkanıklığı açma çalışması yapılmaktadır. Bu sayede bütün petekler ve kalorifer boruları temizlenmiş olur.
Kalorifer borusu tıkanıklığı sorunu yaşamamak için, 2 yılda bir düzenli olarak petek temizleme işlemi yaptırmalısınız.
Düzenli petek temizliği yapıldığında;
- Kalorifer tesisatınızın ömrü uzamış olur.
- Daha az doğalgaz tüketerek maliyeti azaltmış olursunuz.
- Daha az doğalgaz tüketilmesine rağmen ideal ısı elde edilir.
Protesisat, yılların verdiği tecrübe ile sizlere hizmet vermektedir. Kalorifer borusu tıkanıklığını açma için firmamız ile iletişime geçtiğinizde, ekiplerimiz bir saat içinde adresinize gelir ve çalışmalara başlarlar.