Bina temelinden su çıkması; komşu binanın gider hattından, yağmurdan veya binanın kendi gider hattından kaynaklanabilen bir durumdur.
Bodrum Katı Su Basıyor
Bodrum katlarda, diğer katlara göre genellikle daha çok sorun çıkar. Bu bazen rutubet olarak karşımıza çıkar bazen de su basmaları şeklinde karşımıza çıkar.
Bodrum katı su basıyor olmasının sebeplerinden biri çevresinin toprakla çevrili olmasıdır. Özellikle yağmurlu havalarda toprak suya doyar. Su toprak içinde ilerlemeye başlar. Bina duvarlarına ulaştığı zaman, duvardaki en hassas noktadan sızma yapmaya başlar. Hassas nokta olmasa bile duvar dibinde birikmeye başlar. Bu birikme sonucunda da betonu çürütmeye başlar. Çürüyen beton zamanla çatlar ve suyun geçişine izin verir. Böylece bodrum katı su alıyor sorunu yaşanır.
Bodrum katı su basıyor olmasının nedenlerinden bir diğeri ise, yine şiddeti yağmur olduğu zamanlarda belediyenin kanalizasyon hattı yetersiz kalır. Kanalizasyon hattı yetersiz kaldığı için su dışarı taşmaya başlar. Bodrum katları da yol seviyesinin altında olduğu için bodrum katı su basıyor olması olağan bir durumdur.
Bir diğer su basma olayı da binanın ana gider hattından kaynaklanmaktadır. Ana gider hattı tıkandığı zaman üst dairelerinde kullanımına bağlı olarak bodrum katın tuvalet veya klozet girişlerinden su taşması meydana gelir.
Bodrum Katı Su Basıyor Çözüm
Binalar yapılırken öncelikli olarak bodrum katın dış duvarları yalıtım yapılmalıdır. Yalıtım hem rutubetten korur hem de yağmurlu havalarda duvar dibine biriken suyun betona zarar vermesini engeller.
Bodrum katın dış duvarlarının yalıtım yapılmasından sonra mutlaka drenaj hattı yapılmalıdır. Drenaj hattı sayesinde, toprakta bulunan fazla su kanalizasyon sistemine aktarılır. Böylece bina temelini su basması veya bodrum katı su basıyor olması engellenmiş olur.
Bunun dışında farklı önlemlerde alınmaktadır. Örneğin binanın su basma ihtimali olan taraftan logar kuyusu kazılır. Logar kuyusunun da dolma ihtimaline karşın, logar kuyusunun içine su belli bir seviyeye gelince devreye girecek olan dalgıç pompası konulur. Şiddetli yağmurlarda logar kuyusu da taşarsa bu dalgıç pompası sayesinde kuyu içinde ki fazla su dışarı atılmış olur. Böylece bodrum katı su basıyor olması engellenmiş olur.
Firmamız, bodrum katın su basmasını engellemek için, logar kuyusu hazırlama ve dalgıç pompası düzeneğini hazırlama gibi hizmetleri de gerçekleştirmektedir.
Bina ana gider hattı tıkanıklıkları en kötü sonuçlar meydana getiren tıkanıklık türlerinden biridir. Bu tıkanıklık gerçekleştiği zaman da en çok bodrum katı sakinleri bu olumsuzluktan etkilenmektedir.
Firmamız ana gider hattı tıkanıklığını uzman personelleri ile çözmektedir. Bina ana gider hattı logar kuyusuna kadar temizlenir. Logar kuyusunun yeri bilinmezse bile, detektör yardımı ile logar kuyusunun yeri belirlenir. Logar kuyusu dolmuşsa, ekiplerimiz hem logar kuyusunu temizler hem de binanın ana gider hattını temizlerler. Böylece logar kuyusu ve ana gider hattı ilk günkü gibi tertemiz olur ve sorunsuz bir şekilde çalışır.
Su Bina Temeline Zarar Verir Mi?
Su, uzun süre betonla temas etmesi durumunda betona zarar verir. Betonun sudan etkilenmesini önleyen kimyasal ilaçlarda bulunmaktadır. Betonun harcı yapılırken içine konulan bu ilaç sayesinde, beton sudan daha az etkilenir. Ancak bu ilaç çoğu zaman kullanılmaz.
Bina yapılırken, temel atıldığı sırada bina temeline drenaj hattı döşenir. Drenaj hattı sayesinde, su kaçağı olduğunda veya yağmur suyudan dolayı bina temeline gelecek olan su drenaj boruları aracılığı ile bir kuyuya aktarılır. Bu işlem, bina inşaat halinde iken ve temel atılacağı sırada yapılmalıdır.
Bina bitmişse ve kullanılıyorsa, bodrum kata bir kuyu kazılır. Kuyunun amacı bina temelini tehlikeye sokan suyu toplamaktır. Bu nedenle kuyunun yeri iyi belirlenmelidir. Kuyu hazırlandıktan sonra, dalgıç pompa kuyuya bağlanır. Kuyunun içindeki su belli bir seviyeye gelince dalgıç pompa otomatik olarak çalışarak suyu dışarı atar. Böylece bina temeli sudan korunmuş olur.
Ancak unutulmamalıdır ki, bina yapılırken alından tedbirler, sonradan alınan tedbirlere göre daha etkili ve ucuza gelmektedir. Sonrada alınan tedbir yöntemleri daha pahalıya gelir.